Duurzaam wonen wordt steeds makkelijker

Er was een tijd dat duurzaam wonen een dure en tijdrovende onderneming was. Die periode is voorbij en inmiddels wordt duurzaam wonen steeds makkelijker. Lees hier hoe simpel én leuk het verduurzamen van je woning en je levensstijl kan zijn!

Duurzame energie

Het is niet alleen milieuvriendelijk om zo min mogelijk energie te gebruiken, maar ook om ervoor te zorgen dat de energie dié je gebruikt een duurzame afkomst heeft. Let er dus op dat je energieleverancier dus niet alleen voordelige tarieven aanbiedt, maar ook duurzame energie levert. Enkele voorbeelden van energiemaatschappijen die veel aandacht besteden aan duurzaamheid, zijn:

  • Windunie
  • Raedthuys
  • Greenchoice
  • Eneco

Deze energieleveranciers leveren niet alleen duurzame energie, maar doen ook duurzame investeringen.

Kijk ook eens naar de mogelijkheden om je eigen groene energie op te wekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen of een zonneboiler. Een dergelijke maatregel is niet alleen duurzaam, maar ook financieel aantrekkelijk. Zo zijn zonnepanelen gemiddeld al binnen 10 jaar terugverdiend. Met een levensduur van zo’n 25 jaar, betekent dit dat de zonnepanelen je vele jaren kunnen voorzien van gratis stroom. Een kleine tip voor diegenen die van plan zijn in de toekomst een dakrenovatie uit te voeren: plaats na dakrenovatie zonnepanelen. Hoewel de dakrenovatie kosten in eerste instantie hoger uit zullen komen, betaald deze investering zich er op een nieuw dak sneller uit.

Duurzaam interieur

Duurzaam wonen begint met het leggen van de juiste basis. Probeer tijdens uitzoeken van je interieur dan ook al rekening te houden met de duurzaamheid van je meubels. De afkomst en het productieproces van een meubel is in veel gevallen lastig om na te gaan. Om je hier een handje bij te helpen zijn de volgende keurmerken in het leven geroepen:

  • Heb je een prachtige houten tafel op het oog? Check dan eerst even of het meubelstuk, naast mooi, ook duurzaam is. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het FSC of Keurhout-Duurzaam keurmerk. Hout met deze keurmerken is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.
  • Op zoek naar woondecoratie om je huis wat meer sfeer te geven? Dan kun je letten op het Fairtrade logo. Dit logo kennen we vooral van de chocolade, koffie en andere producten in de supermarkt, maar kan ook gegeven worden aan spullen voor je huis, bijvoorbeeld woondecoratie en textiel.
  • Is het tijd om huishoudelijke apparaten aan te schaffen? Veel van deze apparaten, zoals wasmachines en koelkasten, zijn standaard voorzien van een energielabel dat aangeeft hoe energiezuinig een product is. Probeer altijd te kiezen voor een product met energielabel A+++. Dit is de meest zuinige optie en is dus niet alleen goed voor het milieu, maar, vanwege het lage energieverbruik, ook voor je portemonnee.

 Gebruik lichte kleuren

Een duurzame inrichting draait om meer dan alleen duurzame meubels en apparaten. Je kunt eenvoudig veel energie besparen door simpelweg wat creatiever om te gaan met daglicht. Hoe meer daglicht je in je woning haalt, hoe minder energie je nodig hebt voor verlichting. Voorzie je plafond en muren dan ook van een lichte kleur. Waar donkere muren licht absorberen, zorgen lichte muren er juist voor dat het daglicht gereflecteerd wordt. Hierdoor is het daglicht prominenter aanwezig in je woning en hoef je minder gebruik te maken van kunstmatige verlichting. Een witte, gladde muur reflecteert daglicht het beste. Zorg er daarnaast voor dat het daglicht dat door de ramen komt zo min mogelijk geblokkeerd wordt door bijvoorbeeld planten, vitrage of andere objecten.

Stook verstandig

Aangezien de winter weer op de loer ligt, is het ook een goede tijd om stil te staan bij je verwarming. De kosten voor je verwarming maken meestal een groot deel uit van de vaste lasten. Geen slecht idee dus, om eens kritisch te kijken naar je stookgedrag. Enkele tips waarmee je makkelijk kunt besparen op je verwarmingskosten zijn:

  • Zet een uur voordat je weggaat of gaat slapen de verwarming al lager.
  • Ga na of de verwarming alleen aan staat in de ruimtes waarin je aanwezig bent. Zo is verwarming op de slaapkamer vaak niet nodig en kan een te warme slaapkamer zelfs bijdragen aan een slechte nachtrust.
  • Doe ‘s avonds en ‘s nachts de gordijnen dicht. Hierdoor ontsnapt er minder warmte via de ramen. Besparing gegarandeerd!

Heb je een goed geïsoleerde woning? Perfect, de warmte blijft dan nog beter binnenshuis. Vergeet in dit geval alleen niet om te ventileren. In een goed geïsoleerd huis zonder ventilatie kan de lucht al snel vervuild, en hiermee ongezond worden. Zorg er daarom voor dat de ventilatieroosters constant open staan, of ventileer je woning op een andere manier.

Bovenstaande tips bewijzen dat duurzaam wonen helemaal niet moeilijk en duur hoeft te zijn. In tegenstelling, met duurzaam wonen ben je in veel gevallen juist voordeliger uit. Heb jij nog tips om makkelijk duurzamer te wonen? Vertel het ons!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *