Veilig naar school fietsen dankzij deze tips

Naar aanleiding van de eerste schooldag publiceerde het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid een studie waaruit bleek dat van het aantal kinderen dat met de fiets naar school gaat, er maar liefst vier op de tien kinderen betrokken raken bij een verkeersongeval. Daarom gaf het BIV enkele nuttige tips mee om je kind veilig naar school te laten fietsen, alleen of samen met een begeleider indien het nodig is en indien het kan uiteraard. Wij overlopen de tips van het BIV:

Ken de verkeersregels

Zorg ervoor dat je kind de verkeersregels min of meer kent. Zeker wanneer het kind alleen naar school fietst is het belangrijk om te weten waar het moet stoppen, wie er voorrang heeft, … Fiets je mee als begeleider? Zorg dan dat ook jij de verkeersregels kent en geef het goede voorbeeld aan je kleine spruit!

Is je fiets in orde?

Alles begint met een goed rijdende fiets. Kijk daarom regelmatig je fiets na en check of alles nog goed werkt en of er geen herstellingen nodig zijn. Vooral wanneer de winter voor de deur staat is het belangrijk om zowel vooraan als achteraan een werkend en goed zichtbaar fietslicht te hebben!

Gezien worden = veilig

Maak je zichtbaar op de weg. Gebruik reflectoren rond je benen, in je fietswielen, in je jas, draag een fluovestje, … Op die manier ben je makkelijker zichtbaar en toon je jezelf aan de autobestuurders. Zeker wanneer het vroeger donker is ‘s avonds is dit zeer belangrijk. Gebruik ook je armen om aan te geven dat je zo meteen zal afslaan of ergens zal stoppen. Een auto kan immers nooit zo snel remmen als een fiets!

Een helm redt levens

Draag een helm! Het lijkt een logische tip, maar nog steeds dragen veel te weinig mensen een helm. Terwijl een helm eigenlijk je hoofd beschermt wanneer je slecht neerkomt en je dus mogelijke letsels aan je hoofd en hersenen voorkomt!

Fiets samen en niet alleen

Spreek af en fiets samen met andere klas- of schoolgenoten. Op die manier ben je in de eerste plaats beter zichtbaar voor het verkeer en zal de kans op een mogelijke aanrijding ook kleiner zijn. Uiteraard moet je je wel blijven concentreren op de weg en je niet laten afleiden door je fietsmaatje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *